De koningin luistert belangstellend.
De koningin luistert belangstellend. Carol Dohmen
EXTRA FOTO’S

Máxima bezoekt Austerlitz

Achtergrond Tips van de redactie

AUSTERLITZ Koningin Máxima was dinsdagochtend 23 mei te gast bij een bijeenkomst over passende zorg en de brug tussen formele en informele zorg. De koningin werd enthousiast verwelkomd door de Austerlitzse kinderen, waarna de formele vertegenwoordigers van Zorginstituut Nederland en Nederland Zorgt Voor Elkaar het overnamen. Deze twee organisaties waren de initiatiefnemers van de bijeenkomst. Wethouder Angèle Welting ontving Koningin Máxima namens de gemeente Zeist. 

Het gonsde al een tijd door het dorp: de koningin komt naar Austerlitz! In het dorpshuis, waar de bijeenkomst plaatsvindt, is alles tot in de puntjes voorbereid. Beheerder Adri van Ginkel lijkt het allemaal onder controle te hebben: ,,We moesten het een tijdje geheim houden. Nu lijkt het wel alsof het dorp het spannender vindt dan wij.” De eerste deelnemers aan de dialoogbijeenkomst arriveerden al vroeg in het Hart van Austerlitz. Van Ginkel: ,,Mensen keken verrast om zich heen, je kon merken dat ze niet zo’n mooi complex verwachtten. Iemand vroeg naar het dorpshuis, maar hij stond er al middenin.”

STIPT

Het koninklijk bezoek arriveert om 11 uur, stipt op het afgesproken tijdstip. 

(tekst gaat verder onder de foto’s)


Schoolkinderen wachten tot ze de koningin kunnen zien. - Carol Dohmen


Om 11.00 uur arriveert de majesteit. - Carol Dohmen

Máxima stapt uit voor de ingang van het Hart van Austerlitz en begroet eerst de kinderen van de basisschool. Die staan samen met hun juffen keurig te wachten achter een kleine balustrade. Ook een aantal volwassen inwoners begroet de koningin met veel enthousiasme. Vervolgens wordt ze ontvangen door wethouder Welting, Jan Smelik van Nederland Zorgt Voor Elkaar (NZVE) en Jan Kremer van het Zorginstituut Nederland (ZIN).

Koninklijke belangstelling bij bijeenkomst passende zorg

PLENAIR

Het gezelschap gaat snel door naar de gymzaal, die voor de gelegenheid tot een kleine conferentiezaal is omgebouwd. Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, neemt de aanwezigen mee in de opgave waar de zorg Nederland voor staat.

(tekst gaat verder onder de foto)


De gymzaal met Jet Bussemaker achter de microfoon. - Carol Dohmen

Initiatieven, zoals Austerlitz Zorgt worden steeds belangrijker nu de druk op formele zorg steeds verder toeneemt. De vraag is hoe informele initiatieven het best gesteund kunnen worden, zonder dat er weer te veel bureaucratie ontstaat. Ze pleit voor meer speelruimte voor burgerinitiatieven, minder nadruk op controle en betere samenwerking met zorgprofessionals.

BELANGSTELLING

Na het plenaire deel volgen verschillende deelsessies. Koningin Máxima woont er twee bij. Zichtbaar op haar gemak schuift ze haar stoel aan wanneer een groep zich in kleinere groepjes opsplitst. Ze stelt belangstellende vragen wanneer mensen hun ervaringen te delen. Wanneer een van deelnemers vertelt over de moeilijkheden om een hypotheek te krijgen voor de bouw van enkele zorgwoningen in Austerlitz, wil ze weten of de formele instanties daar ook van geleerd hebben. 

CHOCOLADE

Dan is het alweer tijd voor afscheid. De sessies gaan door tot na de lunch, maar Máxima vertrekt, nadat ze eerst hartelijk afscheid neemt van de organisatoren. Buiten zijn de schoolkinderen verdwenen, nieuwe toeschouwers staan te wachten om een glimp van haar op te vangen. Een jonge vrouw biedt de koningin een doos chocolade aan en vraagt om een foto. Nog één keer poseert Máxima, vriendelijk lachend. Dan stapt ze in de auto, het bezoek is voorbij. Voor het dorpshuis praten de toeschouwers nog even na, binnen gaat de dialoog over passende zorg verder. 


Chocolaatjes voor de koningin en dan even samen op de foto. - Carol Dohmen

Om 11.00 uur arriveert de majesteit.
Schoolkinderen wachten tot ze de koningin kunnen zien.
Ontspannen praten in kleine groepen.
Chocolaatjes voor de koningin en dan even samen op de foto.
De gymzaal met Jet Bussemaker achter de microfoon.