Afbeelding
Ellen Teunissen

Dohmen draaft door: Volksfeest

Column Dohmen draaft door

Arme Joyce Langenacker. Terwijl onze nieuwe burgemeester zou moeten genieten van haar honeymoonfase, moet ze impopulaire maatregelen treffen om onze veiligheid te waarborgen. De Pinksterkermis moet om 18.00 uur sluiten en op Koningsdag moeten er hekken om het feest bij Pandarve, dat van de weeromstuit helemaal niet doorgaat.

Wat er precies aan de hand is, is speculeren. Je zou denken dat de incidentarme Passion aanleiding geeft om het volk te vertrouwen. Dat het lijdensverhaal slecht is afgelopen, kun je noch de gemeente, noch de bezoekers kwalijk nemen. Bovendien krijgt dat op het eind alsnog een positieve wending.

‘De kermis gaat dit jaar een echte familiekermis worden’, vertelt een woordvoerder van de gemeente. En zoals u weet, gaan kinderen in Nederland uiterlijk om half zeven, met natte haartjes en gepoetste tanden, naar bed. Dan is zes uur laat genoeg om ze – nu het nog mag – van hun draaimolenpaard te trekken.

Zou het door de vandalen komen, die in voorgaande jaren vernielingen rond het kermisterrein aanrichtten? Die kunnen toch hun hart ophalen met ballen smijten en elkaar via die levensgevaarlijke botsautootjes de tanden breken? Je moet gierende hormonen en haperende opvoeding kanaliseren, niet blokkeren. Gratis muntjes uitdelen aan die gasten!

WIJSHEID

Hekken rond het feest bij Pandarve? Dat heeft de burgemeester niet zelf bedacht. De Veiligheidspartners hebben de Koningsdagactiviteiten van 2023 geëvalueerd. Het blijkt meer geluk dan wijsheid te zijn geweest, dat er geen ramp is gebeurd bij Pandarve. Persoonlijk zie ik elk rampenvrij einde van een dag meer als geluk dan wijsheid. Wat kan er niet allemaal misgaan op een dag? Oorlog, aardbevingen, steekpartijen en een ongelukkige struikeling met een noodlottig einde, zijn aan de orde van de dag. Er is veel wijsheid nodig om dat allemaal te voorkomen.

Uit Den Haag klinken geluiden om van Prinsjesdag juist wél een toegankelijk volksfeest te maken. Ceremonie en traditie zijn uit, evenementen zijn in. Bovendien lag, volgens woordvoerders aldaar, de focus in voorgaande jaren te veel op veiligheid en logistiek. Daar kwam geen hond meer op af. Prinsjesdag krijgt een make-over. Het wordt een hoedjesgebeuren met rondwandelende kamerleden, een enkeling mag met de Koning praten, foodtrucks, André Rieux en een artiest die de jeugd aanspreekt. Dat laatste noemen we een rapper, maar dat krijgen ze niet over hun Haagse lippen.

Ik denk dat het een list is om het volk dronken te voeren, voordat de troonrede wordt voorgelezen. Daar kan nooit veel zinnigs in staan. Nog maar vijf maanden te gaan en geen regering in zicht, terwijl de problemen zich opstapelen. Ja, we hebben behoefte aan een feestje. Desnoods overdag en achter een hek.

Carol Dohmen