Afbeelding
Ellen Teunissen

Dohmen draaft door: Dag (van de) Aarde

Column Dohmen draaft door

Met een winterjas en warme muts was het zondag goed toeven op het Lentefestival bij Slot Zeist. Af en toe scheen zelfs de zon over de vrolijke bende, barstensvol muziek, acrobatiek en theater. Het publiek deed enthousiast mee. Volwassenen balanceerden op de trappen van het Slottuintheater. Met warme koffie in de ene, mobiel in de andere hand geklemd, klauterden ze vastberaden naar boven en beneden. Kinderen dansten mee met fleurige verschijningen op stelten.

Iedereen genoot van theater dat gemaakt is als theater om van te genieten. Geen theatrale poppenkast rond de formatie of de mondkapjesdealsoap over Sywert van Lienden, die ‘gillend rijk’ wilde worden en nu op zwart zaad zit. Gewoon heel erg leuk theater.

Er werd een nieuwe traditie geboren. De Zeister variant op fierljeppen: viooljeppen. Kinderen springen over net ingeplante vioolbedden. De opdracht is van de ene kant naar de andere kant van het perkje te springen, zonder de ranke, paarse bloemetjes te vertrappen. Dat gaat natuurlijk niet altijd goed, en de pret is groot als de jonge atleet dwars door de violen stampt. Kinderen zijn zo vindingrijk, die maken overal een spel van!

MAANDAG De kille werkelijkheid begon weer op maandag. Het was de Dag van de Aarde, een wereldwijde beweging die de klimaat- en milieucrisis onder de aandacht brengt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is die crisis geen nieuwerwetse gekkigheid. Al in 1962 schreef de Amerikaanse biologe Rachel Carson een boek over de schadelijke effecten van pesticiden. Het was de tijd waarin kwistig met DDT werd gestrooid, als uiterst effectief middel om malaria te controleren. Het doodt muggen en het idee is simpel: geen muggen, geen malaria. Allerlei dodelijke ziektes, die door vlooien, muggen en ander ongedierte worden overgebracht, werden – in Europa en de VS – dankzij DDT zo goed als uitgeroeid. De uitvinder van het goedje, Paul Müller, kreeg een Nobelprijs.

In de tropen had ik een collega die elke avond voor het slapengaan zijn klamboe voorzag van een enorme wolk DDT. Hij was als de dood voor malaria. Hij stierf aan leverkanker. Rachel Carson was een van de eersten die de keerzijde van pesticiden aantoonde. Ze werd door de chemische industrie weggezet als een extremist, maar onderzoek in opdracht van president Kennedy toonde aan dat haar beweringen klopten.

Met de kennis van nu is het niet zo moeilijk om te bedenken dat zo’n middel niet kieskeurig is in het aanrichten van verwoesting. Je hebt geen PhD nodig om te snappen dat gif niet stopt bij de mug of het onkruid in je weiland. Het is moeilijker het eens te worden over een alternatief. 

De eerste Dag van de Aarde vond plaats is 1970. Je vraagt je af wanneer de laatste zal zijn. Gelukkig zijn onze kinderen vindingrijk. Ze knielen niet in een bed violen, maar springen er vrolijk overheen!

Carol Dohmen