Nick Fichtinger thuis in Zeist op de bank waar hij herstelt van een operatie.
Nick Fichtinger thuis in Zeist op de bank waar hij herstelt van een operatie. Stan Bos

Profvoetballer Nick Fichtinger (19) breekt kuitbeen

Voetbal

ZEIST Profvoetballer Nick Fichtinger uit Zeist raakte tweeënhalve week geleden ernstig geblesseerd. De 19-jarige speler van PEC Zwolle brak zijn kuitbeen en scheurde zijn enkelband. ,,Ik moet de situatie accepteren zoals die is.”

Nick Fichtinger laat thuis in Zeist de beelden zien van het fatale moment. In de IJsselderby, waar hij het met PEC Zwolle opnam tegen Go Ahead Eagles, bleef zijn been onder dat van de tegenstander hangen. Terwijl zijn been de ene kant op draaide, draaide zijn voet de andere kant op.
Gevolg: een gebroken kuitbeen en een gescheurde enkelband. ,,Het zag er niet heel heftig uit”, zegt Fichtinger, ,,maar ik voelde meteen dat het foute boel was. Ik kon er ook niet op staan.”

ADEQUAAT 

De medische staf van PEC Zwolle greep adequaat in. ’s Avonds lag de 19-jarige middenvelder op de operatietafel. In anderhalf uur repareerden de chirurgen zijn enkelband en zetten een metalen plaat in zijn kuitbeen. ,,Die gaat er niet meer uit”, weet Fichtinger.
,,Ze hebben het goed gedaan. Ik hoef geen gips en loop nu op een ‘walker’”, zegt Fichtinger, terwijl hij naar een soort brace wijst om zijn onderbeen. Met behulp van krukken kan hij gewoon lopen en een beetje trainen. ,,Daardoor verlies ik niet al mijn spieren in m’n kuit. Dat scheelt een hoop.”
Voor Fichtinger, die op zijn vierde begon met voetballen bij het Zeister Saestum, komt zijn blessure op een hoogst ongelukkig moment. Afgelopen zomer mocht hij mee op trainingskamp met de selectie van PEC Zwolle. In de eerste thuiswedstrijd van het seizoen, tegen Sparta, zat hij op de bank. Een week later, op bezoek bij FC Twente, maakte hij zijn debuut als profvoetballer. Sportief ging het Fichtinger voor de wind. Na de winterstop startte hij frequent in de basis.


ACCEPTEREN

Ja, hij baalt, maar toch heeft Fichtinger de tegenwoordigheid van geest om er niet al te lang in te blijven hangen. ,,Ik moet de situatie nu accepteren zoals die is en zo goed mogelijk terugkomen.” Wel vindt hij de timing ongelukkig, want het profbestaan bevalt hem goed.


HOBBY 

,,Ik heb van mijn hobby m’n werk gemaakt. Er komt best veel bij kijken. Je ervaart druk, het gaat echt ergens om. Als je in de jeugd verliest, is het vervelend, maar op eredivisieniveau gaat het ook om de banen van mensen. Er is veel meer aandacht, maar het is prachtig om mee te maken.”
Fichtinger pendelt heen en weer tussen Zeist en Zwolle. Thuis in Zeist, onder de vleugels van zijn ouders, voelt hij zich prettig en kan hij sparren met broer Max die voor Hercules speelt. Nick leeft mee met zijn broer die met de Utrechters voor de beker tegen Ajax en Cambuur speelde en in het duel met de Friezen bijna de winnende op zijn schoen had. ,,Thuis gaat het vaak over voetbal. We gunnen elkaar het succes, al is het wel zo dat hij denkt meer verstand van voetbal te hebben. Zo eigenwijs is hij wel”, zegt zijn broer met een knipoog.
Een rentree in de zomer, daar richt Fichtinger zich nu op. ,,Ik wil alleen niets overhaasten, want dan ben ik langer zoet.”